Formsprutningen är inte död men det blev snabbavveckling

Lasses firma gick bra och formsprutningen fungerade på ett tillfredsställande sätt. Med moderna maskiner kunde han helt klart konstatera att formsprutningen verkligen inte var död. Men det var tack vare arbetet med formsprutning som Lasse upptäckte 3d-printing och insåg att han ville jobba med något helt annat. Efter en snabbavveckling kom Lasse igång på ett företag som tillverkar särskilda hörsnäckor för patienter med hörselskador.

Med snabbavveckling gick det fort

Det var lite av en slump att Lasse kom in på området sjukvård. Det var en kund som ville diskutera möjligheten att formgjuta material för första hjälpen. Kunden undrade om det kanske skulle kunna löna sig att använda 3D-skrivare hellre än formsprutning. Lasse kom då över en artikel som gick in mer på detalj om 3D-teknikens framfart inom produktion av material för sjukvården.

Projektet avslutades till sist med formsprutning men Lasses nyfikenhet hade väckts. Hans fru var först lite orolig för den första artikeln blev många fler och till och med tunga böcker om tekniken. Hon undrade om han inte tog detta nya intresse en bit för långt.

Till sist blev det konferens i London där Lasse insåg att hans framtid låg inom 3D-skrivarnas förtrollade värld. Han bestämde sig för att avveckla bolaget med snabbavveckling för att sedan investera i en kurs.

Ett jobb dök upp

Det tog inte lång tid för Lasse att hitta ett jobb inom 3D-skrivarbranschen. Det visade sig att hans erfarenhet av formsprutning faktiskt hade betydelse för hans möjligheter. Han började jobba med hörsnäckor som ska hängas bakom örat på människor med hörselproblem.

Produkten fascinerade Lasse och den togs fram med 3D-printers. Pengarna från snabbavvecklingen gjorde det möjligt för Lasse att lära sig det han behövde för att kunna jobba på ett professionellt sätt med framtagningen av hörsnäckorna. Han fick ta en kurs i USA då det ännu inte fanns något tillfredsställande i Sverige.

Tidigare tillverkningsmetoder av hörsnäckor

Den nya tekniken fascinerar inte bara Lasse. Faktum är att man tidigare var tvungen att med en typ av formgjutning ta fram hörsnäckorna som gör det möjligt för många hörselskadade att höra. För att få fram rätt design var man först tvungen att gjuta en form direkt i patientens öra. Efter detta gick det att få nödvändig elektronik på plats.

Idag kan företaget som Lasse nu jobbar på erbjuda en helt annan metod med hjälp av 3D-tekniken. En metod som är så mycket enklare och smidigare. Formen för hörsnäckan tas fram i en dator. Det går att scanna av patientens öra utan att behöva sätta in någon gjutform.

När allting är klart är det bara att skriva ut hörsnäckan med en 3D-skrivare. Den har då en form som passar perfekt i patientens öra. Det här spar tid och ger också slutresultat som är mycket bättre. Framförallt är det otroligt viktigt med en teknik som gör det lättare att förutse slutresultaten.

3D-tekniken tar över

Lasse berättar att 3D-tekniken nu dominerar tillverkningen av hörselsnäckor. Hans företag jobbar med andra spännande lösningar för sjukvården och ser ett stort intresse av detta. Det finns inte längre några företag som gjuter på det gamla sättet och det säger en hel del.

Framtiden för Lasse

Lasse tror att han kommer att fortsätta jobba med tillverkning av utrustning för sjukvården och 3D-tekniken fortsätter att fascinera honom. Men det är inte säkert att han kommer att fortsätta på samma sätt som nu.

Det finns drömmar om att kanske starta ett eget bolag igen. Även om det var smidigt och enkelt med snabbavveckling kände Lasse lite sorg över att ge upp livet som egen företagare. Det går inte alltid att få igenom de idéer han har som anställd och Lasse har idéer!

Branschen är spännande och det händer mycket med tekniken. Lasse tror att 3D-skrivaren bara kommer att bli effektivare och bättre under kommande år. Tekniken kan vara möjlig för fler typer av produkter som är viktiga inom vården. Kanske blir det en nystart med nytt ab för Lasse under kommande år. Kanske får vi läsa om spännande innovationer från honom i nyheter om 3D-tekniken…

11 Mar 2020